Fren Balatası Kaç Kilometre Gider?

Fren balatası kaç kilometre gider ve aracı ne gibi durumlar için etkiler, bu yazımızda bu konuyu ele alacağız.

 

Bir araçta bulunan en önemli parçalardan bir tanesi olan fren, hayati önem de taşımaktadır. Aracın ve frenin bakımı ihmale gelmeyecek noktalardır. Sürücünün, sürüş konforunun en üst seviyede olması için araç bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Fren Balatasının İşlevi Nedir?

Sürücünün fren yaptığı esnada kampanalara sürtünme sağlayarak bu mekanizmanın dönmesini engelleyen bir yapıdır. Sürtünme olduğu takdirde kampana dönemediğinden kaynaklı araç yavaşlayarak durur.

Fren Balatası Arızası

Fren balatası, gazı kesmek için fren pedalına baskı uygulandığında kuvveti yumuşatır. Tekerlek sisteminde yer alan bu balatalar frene basıldığında devreye girmektedir. Fren balatası kaç kilometre gider, ne kadar zaman sonra değişimi yapılmalı? Arızaya geçtiğini anlayabilir miyiz?

Balatalar oldukça hızlı yıpranan mekanik parçalardandır. İşte tam da bu yüzden sürücüler tarafından sıklıkla kontrol edilmelidir. Arızanın başlıca nedenleri ise şu şekildedir;

  • El freni çekik araba kullanmak
  • Fren pedalının kullanım sıklığı
  • Balata malzeme kalitesi
  • Trafik seyri
  • Aşırı hız
  • Ani fren

Bu önemli 6 neden aracın ve fren balatalarının yıpranmasına neden olur. İki tip fren balatası bulunurken bunlar, yumuşak ve sert balata olarak ayrılır. Yumuşak balatalar, fren sisteminin çok daha etkin kullanılmasını sağladığı için çok çabuk deforme olur.

Fren Balatası Kaç Km Gider?

Fren balatası kaç kilometre gider sorusundan önce aracı nasıl bir sürüş şekline göre kullanıyorsunuz, o önemlidir. Aracı hunharca, aşırı hız ve ani fren yaparak kullanmak elbette ki balatalara zarar verecektir. Balatanın malzemesi de bu durumu etkileyen faktörlerdendir.

Sürüş güvenliğini etkileyen balatalar, sık sık dur / kalk yapılmasından da etkilenmektedir. Aracı kullanırken naif olmak ve sakin bir sürüş şekli edinmek fayda sağlayacaktır. Ancak günümüz araçlarında fren balatalarının yumuşak yapılması nedeniyle balata değişimi daha sık gerçekleşmektedir.

Araçların fren balatası genellikle 40 ya da 50 bin km aralığında değişmektedir. Fren balatası değişim zamanını anlamak için kontrol edeceğiniz 3 nokta bulunmaktadır:

  • Balata kalınlığı
  • Gıcırdama sesi
  • Düşük fren kavraması

Ön Fren Balatası Kaç Km Değişir?

Fren balatası kaç kilometre gider ve ön / arka fren balatalarında farklılıklar var mı, inceleyelim.

İncelen ve hasar görmüş balataların kullanımının devam edilmesi tamir masrafının artmasına neden olur. Öyle ki, ertelenen değişimlerde aracın temel noktalarına da zarar verebilirsiniz.

Ön fren balataları, arka fren balatalarından daha hızlı aşınır. Bunun nedeni fren yapıldığında aracın ön kısmında daha fazla ağırlık aktarımı oluşmasıdır. Ön fren balatası 30.000 km olduğunda değişmesi gerekmektedir.

Arka Fren Balatası Kaç Km Değişir?

Çok fazla fren yapmak, balataları kontrol etmemek ve çevresel faktörlerden fazlaca etkilenmek fren balatalarını yıpratır.

Arka fren balatası aracınız 60.000 km olduğunda değişmesi gerekmektedir. Fren balatası 3 mm kadar inceldiği an değişmesi gerekmektedir. Fren balata kalitesi ve fren sistemi bu durumu daha kolay kılacaktır.

Fren Balatası Biterse Ne Olur? Nasıl Anlaşılır?

Fren balatası kaç kilometre gider bunu öğrenmiş olduk. Peki ya, fren balatası bitince ne olur?

Fren balatası bittiğinde geriye balata nedenli perçinlenmiş olan metal yüzey kalır. Fren yaptığınızda artık metal yüzeye disk sürtecektir. Bu sürtünme de diske zarar verecektir ve sizi masrafa sokacaktır.

Fren balatasının bittiği şu şekilde anlaşılır:

  • Fren yapıldığında aşırı ses çıkarıyorsa,
  • Fren pedalında boşluk varsa,
  • Frenlerin tutmasında aksaklık varsa,
  • Fren hidroliği normal seviyenin altına düşerse,
  • Balata kalınlığı normalin altındaysa anlaşılabilir.

Fren Balatası Değiştirmek Garantiyi Bozar Mı?

Fren balata değişimi denilince araçta büyük bir tamir, arıza giderimi olacağı düşünülmektedir. Ancak durum sanıldığı gibi değildir. Tıpkı bir muayene gibi rahatlıkla işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca fren balata değişim fiyatı çok fazla değildir. Fren balatası kaç kilometre gider, o kilometre değerini beklemeli miyim diye düşünmenize gerek yok. Kısacası fren balatalarının kontrolünü aksatmamanızı öneririz.

Balata değişimlerinde Fren Balatası ve Fren Diski olarak adlandırılan yerler Sarf Malzemelerdir. Bu yerler asla Garantiyi bozmamaktadırlar. Ancak işlemi yaptırmak istediğiniz yerlerde Faturalı ve Prosedürleri bilen bir yerde yaptırırsanız sorun yaşamazsınız.

Egea Fren Balatası Kaç Km Değişir?

Fren balatası değişimi her araç için ayrıdır. Bunun en temel nedeni kullanılan malzemenin kalitesidir. Bunun yanında sürücünün aracı kullanma biçimi ve çevresel faktörler de etkilemektedir. Ancak Egea fren balatası kaç km değişir sorusuna bir yanıt aramak gerekirse 40 – 50 km aralığında değiştirmenizi öneririz.

Motosiklet Fren Balatası Kaç Km Gider?

Fren balatası kaç kilometre gider sorusu sadece otomobiller için geçerli değildir. Elbette ki motosikletler için bu konu önemlidir.

Fren balatası bitmeye başladığında pistonlar aşağı doğru iner. Artık daha görünür bir haldedir. Fren merkezini görmeye başladığınız tam o esnada motosiklet fren balatalarını değiştirebilirsiniz.

 

Egea Fren Balatası Kaç Km Değişir?

Egea fren balatası kaç km değişir sorusuna bir yanıt aramak gerekirse 40 - 50 km aralığında değiştirmenizi öneririz.

Motosiklet Fren Balatası Kaç Km Gider?

Fren balatası bitmeye başladığında pistonlar aşağı doğru iner. Artık daha görünür bir haldedir. Fren merkezini görmeye başladığınız tam o esnada motosiklet fren balatalarını değiştirebilirsiniz.

5/5 - (1 vote)

Yorum yapın